ZenHAX

Free Game Research Forum | Official QuickBMS support | twitter @zenhax | SSL HTTPS://zenhax.com
It is currently Fri Oct 30, 2020 7:32 pm

All times are UTC




Post new topic  Reply to topic  [ 17 posts ] 
Author Message
PostPosted: Sat Sep 22, 2018 4:01 pm 

Joined: Fri Sep 21, 2018 6:31 pm
Posts: 7
Hi!

First of all im a beginner, but i want to translate this game so bad for my sister. Already exracted the file with QuickBMS0.9 + yoyogames.bms script, but i don't know yet how to start the translate itself, if there any chance that a program already exist please let me know about it.

The files what contains the subtitles (and actually the whole game):
data.win (mega.nz)


Top
   
PostPosted: Sun Sep 23, 2018 4:11 pm 
User avatar

Joined: Tue Oct 13, 2015 1:26 pm
Posts: 530
UndertaleTools

_________________
Tribo Gamer Brasil


Top
   
PostPosted: Sat Sep 29, 2018 7:38 am 

Joined: Fri Sep 21, 2018 6:31 pm
Posts: 7
Thank you for the reply!

But the game is crashing during the first cinematic after i modify the the subtitles, even if i reimport the original/unmodified ones.

Any suggestions?


Top
   
PostPosted: Sat Sep 29, 2018 4:13 pm 
User avatar

Joined: Wed Oct 08, 2014 1:03 pm
Posts: 66
With which version?
I am using version 1.09 to translate this game and it works perfectly. :D
Image


Top
   
PostPosted: Sun Sep 30, 2018 9:06 am 

Joined: Fri Sep 21, 2018 6:31 pm
Posts: 7
1.10

Now i tried with the 1.09 and work like a charm, also i drop the tool files into the game folder just in case.
Even accents work. So thanky you both for helping!


Top
   
PostPosted: Sun Sep 30, 2018 9:28 am 

Joined: Thu Jun 29, 2017 10:46 am
Posts: 38
What is the latest version?


Top
   
PostPosted: Sun Sep 30, 2018 11:07 am 
User avatar

Joined: Wed Oct 08, 2014 1:03 pm
Posts: 66
1.10
https://github.com/fjay69/UndertaleTools/releases


Top
   
PostPosted: Sun Sep 30, 2018 12:02 pm 

Joined: Fri Sep 21, 2018 6:31 pm
Posts: 7
So... i still got crashes.
To understand eachother i will post the progress of my translating.

The game is in my D: partition, more precisely D:\Game\FranBow

The tools files (GameMakerStringsEditor, TXTRCut, WinExtract, WinPack) are in the game folder

The extraction bat file's script are:
winextract D:\Game\FranBow\data.win D:\Game\FranBow\data\
pause


I get a "data" named folder

In data folder i modify the wanted lines in the translate txt and save

The reimport (winpack) bat file's script are:
winpack D:\Game\FranBow\data D:\Game\FranBow\data.win -tt pause

Start the game

Is the process is correct?

After the cinematic i rewrite the "Three..." to "Három..." (hungarian) but got crashed.
But if i write "És három..." (And three...) its work, why?


Top
   
PostPosted: Sun Sep 30, 2018 1:02 pm 

Joined: Thu Jun 29, 2017 10:46 am
Posts: 38
trust_no_one wrote:
So... i still got crashes.
To understand eachother i will post the progress of my translating.

The game is in my D: partition, more precisely D:\Game\FranBow

The tools files (GameMakerStringsEditor, TXTRCut, WinExtract, WinPack) are in the game folder

The extraction bat file's script are:
winextract D:\Game\FranBow\data.win D:\Game\FranBow\data\
pause


I get a "data" named folder

In data folder i modify the wanted lines in the translate txt and save

The reimport (winpack) bat file's script are:
winpack D:\Game\FranBow\data D:\Game\FranBow\data.win -tt pause

Start the game

Is the process is correct?

After the cinematic i rewrite the "Three..." to "Három..." (hungarian) but got crashed.
But if i write "És három..." (And three...) its work, why?


I believe that we need to use the GameMakerStringsEditor tool to make the translations. Because as the developers of UndertaleTools mentioned it, some games (this game too I think) have line brakes. But they removed that feature.

https://prnt.sc/l0g5p1


Top
   
PostPosted: Sun Sep 30, 2018 2:43 pm 
User avatar

Joined: Wed Oct 08, 2014 1:03 pm
Posts: 66
Your batch files seem correct.
Try version 1.08.
I was wrong in my previous answer, I work with version 1.08. :oops:
I don't use GameMakerStringsEditor and for now, I don't have a crash.
If you still have a crash, download your files and I'll try to look at it


Top
   
PostPosted: Sun Sep 30, 2018 3:07 pm 

Joined: Thu Jun 29, 2017 10:46 am
Posts: 38
ghylard wrote:
Your batch files seem correct.
Try version 1.08.
I was wrong in my previous answer, I work with version 1.08. :oops:
I don't use GameMakerStringsEditor and for now, I don't have a crash.
If you still have a crash, download your files and I'll try to look at it


Oh yes. Using 1.08 helped. I don't understand why but its fine. :D


Top
   
PostPosted: Sun Sep 30, 2018 3:17 pm 
User avatar

Joined: Wed Oct 08, 2014 1:03 pm
Posts: 66
Quote:
Oh yes. Using 1.08 helped. I don't understand why but its fine. :D

I know... it's weird. :roll: :?: :?: :?:

I also found that version 1.08 does not work with Memoranda. It's the 1.09 version that's right. :D


Top
   
PostPosted: Sun Sep 30, 2018 3:20 pm 

Joined: Thu Jun 29, 2017 10:46 am
Posts: 38
ghylard wrote:
Quote:
Oh yes. Using 1.08 helped. I don't understand why but its fine. :D

I know... it's weird. :roll: :?: :?: :?:

I also found that version 1.08 does not work with Memoranda. It's the 1.09 version that's right. :D


So we need to use every version with every game to find out which ones work with which :D Am I reading that correctly? :?: :?:


Top
   
PostPosted: Sun Sep 30, 2018 3:31 pm 
User avatar

Joined: Wed Oct 08, 2014 1:03 pm
Posts: 66
Yes!!! You have understood everything!!! :D :lol:


Top
   
PostPosted: Sun Sep 30, 2018 6:19 pm 

Joined: Fri Sep 21, 2018 6:31 pm
Posts: 7
Now its work!!!

I can translate now the cinematic, ingame sentences and sprites (for graphical translate) with the 1.08!

Thank you again, thank you so much :)

Edit:
Never thought theres difference between the versions.


Top
   
PostPosted: Sun Mar 03, 2019 9:48 am 

Joined: Sun Mar 18, 2018 8:55 am
Posts: 17
How to create bmx font of game maker studio?


Top
   
PostPosted: Fri Mar 08, 2019 8:32 am 
User avatar

Joined: Wed Oct 08, 2014 1:03 pm
Posts: 66
You have to use Game Maker Studio.
There is a tutorial on this Undertale Tools website to explain how to create a new font.
Image


Top
   
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic  Reply to topic  [ 17 posts ] 

All times are UTC


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited